Stad i ljus

Så var jag i Stockholm igen. Underbara, fina, älskade, efterlängtade, vackra, saknade Stockholm i mitt hjärta. Jag var så lycklig hela tågresan hem, det var soligt hela vägen, lugnt och stilla. Nästan som att någon där uppe visste precis vad jag behövde. Sedan är ju Stockholm precis som alltid vanligt, men ändå aldrig vad man förväntat sig.

Jag mötte pappa. Fina, snälla pappa. Sedan hälsade jag på jobbet. Som jag har saknat det. Jag har saknat alla som jag jobbat med, alla är olika men de har gjort så mycket för mig, betytt så mycket för mig och många av dem har trott så otroligt mycket på mig. Det har hjälpt mig, och det har inneburit så mycket för att jag är den jag är idag. Sen alla barnen förstås. De kände igen mig, jag fick tusentals kramar, de sa så underbara saker. Så mycket känslor och närhet och omtanke och kärlek. Förstår inte riktigt hur jag har klarat mig utan allt det i en hel månad. Sen mötte jag lilla mamma. Kloka, fina mamma. Som alltid har bra svar och bra frågor och kan och vet allting. Det kanske är en sån där känsla som aldrig försvinner. Att föräldrar vet precis allt i hela världen, så har det alltid varit och kommer alltid vara.

På kvällen fick jag äntligen träffa fina vänner. Har saknat mina vänner här också. Bara enkelheten i att redan känna varandra, inte behöva bry sig så mycket, inte behöva tänka så mycket. Bara vara. Precis en sådan kväll jag behövde. Och än har jag tre dagar kvar i denna underbara stad.

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Idag firar jag en månad som Göteborgsbo, och det firar jag med att ta första bästa tåg hem till Stockholm imorgon. Känner att jag behöver Stockholm just nu, behöver vanligheten och tryggheten och allting som är så speciellt med att bara få komma hem. Bara få vara.

Jag har gjort så mycket som jag aldrig kunde tänka mig att jag skulle göra, och jag har klarat av så mycket mer än vad jag förväntat mig. Jag är så glad och lycklig över att allt har gått så bra, så mycket lättare än vad jag hade föreställt mig. Jag har tänjt på så mycket gränser, utmanat mig själv och verkligen utsatt mig själv för situationer som jag för bara en kort tid sen aldrig ens skulle vågat fundera över.

Jag har träffat så mycket personer, som på så otroligt kort tid har kommit att betyda väldigt mycket för mig och jag vet inte alls hur det hade sett ut om jag inte hamnat i just den n0llegruppen som jag gjorde.

Återigen är jag så tacksam över saker, över mitt boende, min skola, min klass, min nollning, min första tid här. Framförallt är jag lycklig över alls framsteg och förändringar jag har lyckats åstadkomma. Det får mig liksom att börja tro på det där ordspråket om att ingenting är omöjligt, man måste bara vilja det och kämpa för det tillräckligt mycket.

Vilsen men inte borttappad

Det här med att tänka, det känns inte som att det alltid är så bra för mig. Jag fastnar lätt någonstans och går vilse där och sedan vet jag varken vad jag tror eller tycker längre. Jag undrar var gränsen går mellan vad som är givande att fundera över och var det har gått över styr. Jag trodde att jag visste, i alla fall relativt bra, vem jag var. Nu vet jag ingenting längre. Jag vet inte vem jag är, vem jag tror att jag är, vad jag vill, vad jag känner, vad jag tycker eller vad jag tror på. Jag känner att jag förlorar mig själv när jag försöker få lite förståelse för det hela.

På något sätt är jag alltid så splittrad. Det är aldrig bara en ensam känsla som dominerar en situation eller händelse, det är alltid så många, motstridiga känslor så att jag inte förstår vad jag egentligen vill. Jag känner mig bara allmänt förvirrad när det gäller hälften av hela mitt liv just nu och jag vet inte hur jag ska göra för att hitta rätt. Om jag inte tänker på det får jag inga svar alls, och om jag tänker på det så övergår det alltid i alldeles för djupa funderingar. Jag hamnar på något vis alltid någonstans i "vad är meningen med livet"-frågan. Och jag tror inte att det finns ett svar på det. Jag tror snarare att det finns flera olika svar som tillsammans skapar en mening, men som är för överväldigande att förstå. 

Och då kan man ju fråga sig om det verkligen är värt att gå vilse i tankeskogen i ett försök att hitta ett icke-existerande svar på en fråga som är alldeles för svår. Men det går ju inte riktigt att hindra tankarna heller. De är ju bara där, flyter in och ut ur fokus men försvinner inte när man väl har upptäckt dem en gång.

Och inte blev jag så mycket klokare av det här heller. Men jag tror att jag vet vad jag tror i alla fall. Nu behöver jag bara ta reda på vad det innebär för allting.


Kom hem, vi börjar om igen

Det är ju sådär underbart att det blir aldrig som man har tänkt sig. Och ovanpå det kan jag konstatera att somliga lär sig aldrig av sina misstag.

Och sen var den nollningen slut.

denna dagen, ett liv

Underbart produktivt dygn som har sett ut ungefär såhär:

igår
16.00 
Paus från pluggandet
17.30  Börja plugga igen
18.30 Laga mat
20.00 Börja plugga igen
21.00 Sällskapssjuk och telefonprat
22.30 Somna med kläderna på, lamporna tända, huvudet på böckerna....

idag
08.30  Inte gå upp när klockan ringer
10.30 Stiga upp och laga frukost
11.00 Plugga
11.45 Paus, promenad, handla
12.30-16.00 Plugga, diska, plugga, smsa, plugga, facebook, plugga, läsa, plugga, koka te, plugga, koka kaffe, plugga, skriva, facebook, plugga, smsa

Hmm ja.. jag har i alla fall skrivit 3,5 sidor nu så får väl känna mig nöjd ändå.

Imorgon ska jag gå upp när klockan ringer.

Lovar.

När själen är förlorad

En del dagar är så hopplöst grå och dimmiga. De dagarna befinner jag mig på botten, så långt ner det går att komma, och hur mycket jag än kämpar för att ta mig upp är det lönlöst. Idag är en sådan dag. Jag börjar fundera på om det ens är värt att anstränga sig eller om jag bara borde acceptera dagens känsla och hoppas att allt känns bättre imorgon. Men när jag funderar vidare kan jag inte bara fortsätta ligga där på botten. Jag måste bryta, måste försöka, måste göra någonting åt situationen.

Jag är en tänkande individ, jag har känslor och sinnen och jag har makten att förändra. Jag är frisk, stark, jag har möjligheter. Jag har egentligen allt det där som borde innebära att jag är glad. Ändå ligger jag här. Stirrar tomt i taket och tänker att jag är ensammast i hela världen. Sen påminns jag om att det finns andra personer som har det mycket värre än jag, som lever under hemska förhållanden, som inte har råd att äta, som inte har någonstans att bo, som är så sjuka att de inte längre kan leva fullt ut. Då får jag dåligt samvete för att jag tror att jag egentligen inte har någon rätt till att apatiskt stirra ut i tomma intet. Då sjunker jag ännu lägre för hur det nu än må vara så känns det ju som att jag är på botten och sen blir allting ännu mer förvirrat för alla har väl ändå rätt till sina upplevelser och sina tankar, men samtidigt så känns det oerhört elakt och egoistiskt med tanke på hur mycket jag faktiskt har i jämförelse.

På så vis slutar det alltid med att jag gör ett försök till att komma upp till ytan igen. Ofta går det men idag är en sådan dag där hur mycket jag än försöker så kommer jag aldrig längre än att jag kan se ljuset, men fortfarande befinner mig under vattenytan. Och om jag av en händelse skulle råka ta mig hela vägen upp kommer det så pass stora vågor att jag ändå inte får någon luft.

Jag försöker på nytt, hittar nya metoder, bryter mönstret. Jag går ut. Går fort i hopp om att lämna tankarna bakom mig. Försöker tvinga mig glad genom tankarna. Men för varje ny positiv tanke jag har så verkar jag ha glömt vad det är som egentligen gör den positiv. Jag tvingar mig själv att tänka på allt jag har, men allt jag har känns plötsligt så långt borta. Jag tvingar mig att tänka på allt som är bra med mig, uppmuntrande och stärkande ord går på repeat i mitt huvud, blir till ett mantra som hela tiden börjar om och om igen tills det är som en cirkel, utan början och utan slut.

Ändå blir det inte bättre. Jag antar att jag inte är särskilt övertygande. Det ända som hjälper då är att skriva. På något sätt kan jag lämna tankarna när jag väl lyckats formulera dem, sätta ord på dem och skriva ned dem. På något sätt försvinner stenen från mitt bröst och jag kan ta mig upp till ytan igen. Det går lättare att andas där.

Varför är alltid tisdagar så tråkiga?

Då var det dags för det där eviga plugget igen då.. Det börjar nästan kännas lite tjatigt att skriva det men jag kommer aldrig igång så de känns som att jag alltid har de hängande över mig. Som alltid har jag inte riktigt förstått uppgiften och den ska vara klar på fredag, men först imorgon hade de tänkt att förklara hur upplägget ska se ut.. Ibland undrar jag verkligen om det stämmer att ju mer man lär sig och ju mer man studerar desto dummare blir man, för ibland känns de här sakerna så otroligt ologiskt uttänkta.

Hur som helst finns det en miljon saker jag hellre vill eller borde göra. Till exempel är det sol och jag har så svår att sitta stilla inomhus då.. Snart är det höst och då kan jag börja dricka te igen, läsa böcker under täcket i sängen, gömma mig i tjocka halsdukar, sockor och stickade tröjor. Snartså snartså!

Stockholm i mitt hjärta

Gissagissagissagissa vem som har tågbiljetter till Stockholm om elva dagar! Det känns som att jag har varit borta så länge, men det slog mig att det idag är exakt tre veckor sedan jag flyttade ner. Det är inte så länge när man tänker på det.. Men å andra sidan är det ungefär lika länge som jag någonsin varit borta hemifrån tidigare.. Den längsta resan jag varit på är väl cirka 20 dagar och då har jag haft hemlängtan som sjutton sista tiden. Nu är ju det här mitt hem och jag har alla mina saker här och jag känner mig ju hemma här. Samtidigt känns allt fortfarande så nytt och ovanligt och konstigt så jag har inte hunnit få alltför mycket hemlängtan, bara lite små slängar då och då. Men nununu ska jag snart åka hem!

När priset går upp kommer själen gå ner

Du är inte trasig, du behöver inte fixas
Låt dom inte lura dig att tro din klocka tickar
Nej dom vill få ditt självförtroende att svikta
Så du ska ge dom pengar för att klippa och klistra



Men jag vet det är inte konstigt att man tvekar
Ingen kan fly när idealen bara ekar
Kraven finns där vart man än vänder
Att du inte duger är signalerna dom sänder
 


Du är inte trasig, behöver inte fixas
Du kan sluta o leta det finns inga fel

Home is where heart is

Idag har varit en lite halvtaskig dag. Jag har inte varit på topp så att säga.. Sen att plugga på det var inte det lättaste. Jag har ingen riktig studievana än och jag har inte förstått vad uppgiften tills imorn går ut på. Ovanpå det så var det helt okej jobbigt att läsa om barn och barnpsykologi, för då kom jag att tänka på jobbet och alla jag saknar. Och så började jag tänka på Stockholm. Och då började jag förstås längta hem. Då kom jag på att jag inte ens har något hem att längta till i Stockholm och då blev jag lite ledsen.

Så jag är lite ledsen nu. Men det sägs ju att 'home is where heart is' så då är det väl mitt hjärta jag saknar då. Eller något annat snurrigt, virrigt, luddigt, dimmigt.


till en värld, till ett land, till en stad, till ett liv

Igår gjorde vi den briljanta upptäckten att Tequila av någon anledning har väldigt dåligt inflytande på oss vanliga dödliga. Och jag som inte ens tycker om Tequila. Tycker nog ännu sämre om hen idag.. Hur som helst var tanken att jag skulle ta tag i lite pluggande, för det har inte blivit särskilt mycket av den varan hittills. Det går inte alltför fort framåt för det hela började med att skrivaren inte ville fungera. Men efter att jag öppnat och stängt alla luckor jag kunde hitta och vickat på allt som satt löst så startade den igen men den skriver ut ungefär en sida i minuten så det kommer nog ta sin lilla tid det här..

Teknik-talang kallas det nog. Dags att återgå till pluggandet, nu är mina papper äntligen utskrivna!

And I don't want the world to see me

Long time, no see, kanske man kan säga. Jag har firat två veckor som Göteborgsbo och idag är det precis två veckor sen skolan började. Bara för att göra mig själv lite mer förvirrad vaknade jag upp imorse utan den blekaste aning om var ja befann mig. Jag visste att jag borde varit på jobbet eftersom klockan var så mycket men eftersom jag inte låg och sov i min egen säng i mitt eget rum så antog jag att jag hade semester och var bortrest. Sen slog det mig att jag pluggade och därmed befann mig i Göteborg och vidare kom jag fram till att jag visst låg i min säng i mitt rum. Bara att den sängen och det rummet inte riktigt känns som mitt än.

Ungefär så mycket har jag fattat att jag faktiskt är här och att mitt fina, älskade rum i Stockholm inte ens existerar längre.

Senaste dagarna har varit rätt intensiva, kanske kan vara anledningen till min förvirring imorse. I söndags gjorde jag allt sånt där nödvändigt som man nu måste göra när man bor själv. Det är verkligen den största nackdelen med att bo ensam, tvätten är alltid smutsig tills jag bestämmer mig för att tvätta och disken står alltid kvar på precis samma ställe som jag lämnat den.. Så i söndags blev det en halv storstädning. Sedan har det varit nollning i princip varje dag och jag tror att ja börjar bli lite sliten, men å andra sidan är det bara tre och en halv vecka av mitt liv och jag ångrar ingenting så jag klarar nog av tio dagar till.

Skolan glöms lätt bort, jag har fortfarande bara fått en bok så jag kan inte riktigt plugga så mycket som jag borde och så har vi dessutom haft en underbart rolig del i kursen som kallas gestaltning, eller något liknande. Så idag ska vi spela upp en abstrakt tolkning av några av barn konvevtionens-nånting. Typ ungefär så, ja.


Fri som en fågel

Befinner mig i en sådan där liten rosa skimmrande bubbla för tillfället. I ett land med regnbågar, fågelkvitter och stämningsfull musik. Jag vill inte försvinna ut från den bubblan, jag vill stanna kvar här för alltid.

Jag vill fortsätta gå omkring med den här känslan i bröstet om att ingenting är omöjligt, med tanken att jag kan göra allt jag vill, tron att jag är så stark att jag aldrig kommer falla igen, hoppet om att skapa någonting och drömmar om framtiden.

Inuti i mig brinner den där elden igen, den där skaparglädjen och lusten att bara skratta, högt och länge. Jag undrar om det är lycka, eller bara en kort stund av eufori. Eller om det är en av alla de där känslorna som jag inte lyckas sätta ord på.

Och allra sist undrar jag vad det kommer ifrån, och vad det innebär. Och allt som hör där till.


I only dream in black and white

Idag är det exakt fem år sedan jag bytte gymnasium. Fem jäkla år. Fem år låter så mycket men det känns, kanske inte precis som nyss, men ändå rätt nyligen.

Jag har sagt det förr och jag kommer säga det igen, jag är rätt dålig på att leva i nuet. Lever mest i framtiden och väldigt mycket i dåtiden. Och därför måste jag självklart fundera på hur livet hade sett ut om inte den där syo-tanten hade ringt mig just precis den där torsdagen för fem år och en dag sen. Jag undrar hur och var jag hade befunnit mig idag om jag inte hade bestämt mig för att ändå testa den där nya skolan för fem år sedan.

Tänk om jag inte hade vågat, velat eller något annat. Tänk om jag inte hade trivts den där första dagen och bestämt mig för att gå tillbaka. Jag minns bara att min enda tanke var "det kan i alla fall inte bli värre än vad det är nu". Och det kunde det nog inte heller ha blivit, för så dåligt som det var har jag aldrig varit med om varken förr eller senare. Men 'tänk om' finns ändå alltid där, tänk om jag hade stannat kvar, hade jag då vant mig? Hade jag bytt skola ändå, bara lite senare? Hade jag hoppat av eller skulle jag ha vant mig? Skulle jag ha lidit igenom hela gymnasiet bara för att klara av det?

Antagligen skulle jag stannat kvar. Jag är inte den som avslutar saker. Eller åtminstone var jag inte det då. Så om den där dagen för precis fem år sedan bara hade sett lite, lite annorlunda ut, vem vet var jag skulle befunnit mig idag då.


Just keep swimming, swimming, swimming

Den där känslan av hur man kan sitta mitt bland en stor grupp människor och ändå känna sig helt ensam är lite underlig. Idag har varit en bättre dag än igår men jag är ändå lite fundersam. På något sätt känns det som att det är "nyhetens behag" som börjar lägga sig, jag vet inte riktigt.

Jag blir förvirrad över hur mycket känslor som faktiskt kan få plats i en människa, och då kan jag inte låta bli att fundera på var dessa känslor är. Ibland känns det precis som att de kryper omkring under skinnet, ibland värker det som av is i hjärtat och ibland ekar det tomt i hela bröstkorgen och ryggen. Just nu känner jag mest det där krypandet och det är svårt att göra någonting åt.

Andas, lyssnar på musik och andas lite mer. Jag kan bara inte sätta fingret på var alla känslor kommer ifrån och vad de innebär. Så det enda som går att göra är att fortsätta att andas.


When nothing goes right, go left

Har haft en riktigt dålig dag idag. Imorse var mjölken slut så jag kunde inte dricka mitt kaffe. I skolan lyssnade vi till att börja med på en föreläsning, med en extremt positiv och engagerad föreläsare. Det var dagen positiva det.

Därefter var det dags för seminarium där vi skulle diskutera och sammanfatta en bok på 170 sidor, vilket vi fick veta igår. Och jag hade inte boken i fråga så det gick väl sisådär. Sen har vi en speciell seminarieledare också. Ung, energisk, strukturerad men lite, ja. Ingen idé att diskutera detaljer. Hon är säkert väldigt bra när man väl har vant sig.

Seminariet drog ut på tiden och jag kom ut arg som ett bi och allmänt irriterad. Antagligen överdrivet irriterad. Fick prata av mig lite i alla fall.

Sitter i Nordstan och hoppas att dagen åtminstone ska få ett trevligt avslut.


More then a memory

Sitter i solen och njuter av sommarens sista värme. Kan inte förmå mig att stanna inomhus dagar som denna. Hösten börjar kännas på allvar nu, med kalla morgnar och isiga vindar, klarblå himmel och solen som står högt. Det här är det bästa med hösten. När sommarvärmen fortfarande finns kvar men kylan påminner om förändringen som snart kommer.

Hösten innebär av någon anledning alltid en massa förändringar, på samma sätt som nyår betyder löften om ett bättre år och våren är hoppets tid. Sommaren lovar inte så mycket i sig utan är bara en underbar tid för att sedan sakta övergå i höst. Hösten ja. Den är fin den.


RSS 2.0